Reisverslag met foto's en video's

Mountainbiken

Helaas zijn er in Zweden weinig mountainbikeparcours, zoals we die in Nederland kennen met smalle bospaadjes, boomstronken en keien. Ook in de omgeving van Gustavsfors waar wij op de camping zaten, zijn weinig tot geen mooie mountainbikeparcours. Wel kun je grote afstanden afleggen over grindwegen tussen dorpjes. Het is wel bijzonder om op deze manier het land te verkennen.

Als je vanuit Gustavsfors vertrekt, kan je kiezen naar Lennartsfors te rijden. Deze route start en eindigt in de provincie Dalsland, maar gaat met name door de provincie Värmland ten noorden van Dalsland. Vooral de laatste 7 kilometer richting Lennartsfors is veel stijgen en dalen. In Lennartsfors aangekomen, kan je een ijsje nuttigen. Ook zit er een kleine supermarkt. Dwars door het dorp komt het Dalslandkanaal. Er zit een sluis met enkele meters hoogteverschil.

Terug kan je via Blomskog een andere route rijden die net wat oostelijker ligt. De gehele route is circa 47 km en goed te rijden in een dagdeel. Je kan de route inkorten tot 33 km door bij de splitsing richting Lennartsfors (7 km) al de oostelijke terugweg te pakken. Met name het laatste stuk na Blomskog is nog een behoorlijke beklimming.

Op de grens met Noorwegen

Als je een hele dag om te mountainbiken hebt kan je er voor kiezen om even Noorwegen aan te doen. Je rijdt dan vanuit Lennartsfors (zie hierboven) door naar het noorden via het dorpje Folsbyn en het gehucht Myrvarv. Vlak daarna steek je het water over en volg je de borden Mellem Buer in de omgeving van nationaal park Bredmosen. Daar aangekomen ben je in Noorwegen. De gehele route is wel ruim 80 kilometer. Zorg voor voldoende water en proviand, want op Lennartsfors en Folsbyn zijn er weinig gelegenheden om dit aan te vullen.

Over water is Noorwegen een kortere afstand. De tocht per kano is ook via Lennartsfors. Daar kan je dan aanleggen. Na Lennartsfors is het nog ongeveer 7 kilometer kanoën naar Noorwegen. Je vaart dan het Stora Le meer op dat aldaar de grens vormt tussen Zweden en Noorwegen.

Natuurreservaten

Als je per mountainbike naar Lennartsfors rijdt, kan je ook kiezen om door te rijden naar het Glaskogens Naturreservat. Dit uitgestrekte natuurgebied ligt ongeveer 5 kilometer verder dan Årjäng. Dit dorp dat één van de grotere is in de omgeving, is goed aangegeven op de verkeersborden. Ten westen van het grote Glaskogens Naturreservat ligt het kleine Ulvsjömyrarnas Naturreservat.

Het is ook mogelijk nabij Glaskogens Naturreservat kano’s of mountainbikes te huren. Dit kan in het dorpje Glava. Vanuit daar kan je dan je tocht beginnen, waarbij je keuze hebt uit verschillende afstanden en niveau’s. Echter zijn ook hier de mountainbikeroutes over zowel asfalt als gravel, maar je rijdt met name door bos.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s