Reisverslag met foto's en video's

Dalsland

Dalsland is relatief een kleine provincie in het zuidwesten van Zweden. Desondanks is er een heleboel te beleven en bezoeken. De grootste plaats in Dalsland is Åmål.

Recreatievaart

Zweden is een prachtig kanoland. Door de vele meren en kanalen die de meren in verbinding brengen, kan je veel kanten op. Het grootste meer in Zweden is Vänern. Met een oppervlakte van ruim 5.500 km2 is het ruim 5x zo groot als het IJsselmeer. Sterker nog: Het is het grootste meer van de gehele EU.

Het meer staat in verbinding met het Dalslandkanaal. Dit kanaal is tussen 1864 en 1868 gebouwd om goederen te transporteren. Echter toen het hele kanaal met al zijn sluiscomplexen gereed was, werd de trein een populairder en financieel gunstigere optie. Daardoor vielen de opbrengsten van het kanaal erg tegen.

Tegenwoordig wordt het kanaal veelal bevaren voor recreatie. Een kano huren is ook zeker de moeite waard. Door het hoogteverschil, zul je van meer naar meer al snel een sluis tegenkomen. Het is leuk om te ervaren hoe dit in zijn werk gaat. De kosten zijn ongeveer 50 Zweedse Kronen per complex. Meer over kanoën in Zweden en onze kanotocht in Värmland / Dalsland vind je onder de kano-expeditie.

Aquaduct Håverud

De grootste sluis en tevens aquaduct bevindt zich in Håverud. Het is een klein dorpje dat nu vooral leeft van het toerisme. Het dorp is bereikbaar per trein die zelfs even afremt om het aquaduct en sluizencomplex te kunnen bezichtigen.

Testbaan Zweden

Tussen Laxarby (niet ver van Bengtfors en Skåpafurs) en Håverud ligt Zwedens testparcours voor autocoureurs. De weg heeft steile hellingen, scherpe bochten en gaat op en neer. Daarnaast kruis je twee keer een spoorlijn.

Gustavsfors

In Gustavsfors zit een camping die wordt gerund door een Nederlands echtpaar. Je kan hier kano’s en mountainbikes huren.  Naast de camping zit een sluis in het Dalslandkanaal.

Railriden

Je kan tussen Bengtfors en Gustavsfors over een voormalige spoorlijn rijden met een speciaal karretje met trappers en een ketting. Je fietst dan in feite op het spoor. Je kan kiezen om van Gustavfors naar Bengtfors helling af te rijden, maar dan moet je tegenliggers voorrang geven. In omgekeerde richting zal het trappen zwaarder zijn. Het idee is leuk, maar het begint naar ons idee na een aantal kilometer te vervelen, omdat het vrij eentonig is.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s