Reisverslag met foto's en video's

Stockholm

Bij een rondreis door Zweden kan een bezoekje aan Stockholm eigenlijk niet ontbreken. Stockholm is niet alleen hoofdstad, maar ook main-city van Zweden. Ongeveer een kwart van de inwoners woont in de hoofdstad en bijna alle belangrijke overheidsgebouwen en bedrijven zijn gevestigd in de hoofdstad. Bovendien profileert de stad zich als hoofdstad van heel Scandinavië. De stad heeft een roemrijk verleden en gebouwd op maarliefst elf eilanden. Op de kaart hiernaast zie je enkele eilanden, maar als je uitzoomt, zal je zien dat meer stadsdelen eilanden zijn. De stad wordt, vanwege de ligging in het water ook wel Venetië van het noorden genoemd. Dan wordt er er vooral geduid op Gamla Stan (Oude Stad).

Bezienswaardigheden

De stad heeft ontzettend veel bezienswaardigheden die de moeite waard zijn om te bezoeken, uiteenlopend van een eeuwenoud Drottningsholm slot tot aan een bolvormige evenementenhal met een uitkijklift. De meeste bezienswaardigheden bevinden zich op vijf plekken:

Stockholmkortet (De Stockholmkaart)

De stad is uitermate goed te bezoeken met Stockholmkortet (De Stockholmkaart). De kaart kost wat, maar aangezien veel attracties ook vrij prijzig zijn, heb je de kosten er snel uit. Met deze kaart zijn ruim 70 musea te bezoeken en heb je onbeperkt toegang tot bus, tram en tunnelbana (metro). Daarnaast is een rondvaart inbegrepen. Als je op je rondreis Zweden voldoende tijd hebt, kan je ook kiezen de eerste dag bijvoorbeeld de stad te verkennen en vanaf de tweede dag de kaart in te laten gaan.

Openbaar vervoer

Stockholm heeft een heel uitgebreid metronetwerk: Tunelbana, te herkennen aan de T. Vrijwel alle lijnen komen langs T-Centralen (Centraal station voor de metro), dat direct in verbinding staat met het hoofdstation van de spoorwegen. Andere belangrijke centrumhaltes zijn: Gamla Stan (Oude Stad), Slussen (Södermalm / Zuiderlijke deel van de stad), Kungsrädgården (chique deel van het centrum)  en Hötorget (Noordelijke deel van het winkelgebied).

Je kan ook vrijwel overal komen met de metro. Djurgården is hierop een uitzondering, maar deze is wel verbonden met de enige tramlijn in de stad. Als je ver van het centrum moet zijn, moet je wel rekening houden met lange reistijden, want de metro stopt wel overal en in het extreme geval moet je tien tot vijftien haltes reizen. Het metronetwerk is op het moment flink aan het renoveren. Daarnaast zijn er nieuwe light rail-lijnen bij gekomen in het zuidelijke deel van de stad. Ook wordt er tussen het noordelijke en zuidelijke deel van de stad gebouwd aan een tunnel voor de treinen. Wanneer dit project wordt voltooid, kunnen de treinen en metro’s gescheiden van elkaar rijden.

Naast de metrolijnen en de tramlijn zijn er diverse buslijnen. Deze vullen het metronet aan. Veel metrostations zijn knooppunten voor buslijnen.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s